
Dieta Niski IG stworzona została z myślą o osobach z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów i stanowi jeden ze zdrowszych modeli żywieniowych. Jadłospis przygotowany dla diabetyków doskonale sprawdzi się również u osób, które poszukują zdrowej diety. Produkty o spowolnionym uwalnianiu insuliny w organizmie czyli pieczywo oraz makarony pełnoziarniste, brązowy ryż, gruboziarniste kasze, bogate w błonnik warzywa, owoce i nasiona. Indeks glikemiczny jest parametrem, który określa wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 g produktu, a nie po ilości jaką faktycznie zjedliśmy. Ładunek glikemiczny to wartość jaką uzyska cały posiłek, a mianowicie, czy będzie to niski, średni czy wysoki poziom ładunku glikemicznego. Sprowadza się to do tego, iż nie zawsze produkty o wysokim indeksie glikemicznym będą dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej groźne i niedozwolone. Nasz dietetyk skutecznie łączy ze sobą składniki tak, aby obniżyć ładunek glikemiczny całej potrawy.
– Wykluczenie cukru dzięki, czemu każdy posiłek ma niski indeks oraz ładunek glikemiczny
– Ogranicza występowanie zjawiska tzw. stresu oksydacyjnego, który przyczynia się do powstawania m.in nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, zapalenia wątroby, trzustki oraz przyspiesza procesy starzenia organizmu.
-Zwiększona ilość błonnika co wiąże się obniżeniem cholesterolu
-Odpowiednio skomponowana dieta przygotowana przez doświadczonego dietetyka.
-Zaoszczędzisz czas nie spędzając go na robieniu zakupów i gotowaniu
-Zyskasz dobre samopoczucie dzięki regularnym i różnorodnym posiłkom.
-Wysoka zawartość warzyw i owoców dostarczających cennego błonnika.
Przykładowe Menu
Dzień 1
Śniadanie: Jajeczna pasta z pstrągiem i pieczywem
II śniadanie: Smoothie jabłko-seler-mięta-jarmuż
Obiad: Mielone buraczane z kaparami i komosą ryżową
Podwieczorek: Sałatka owocowa z mandarynką
Kolacja: Zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Dzień 2
Śniadanie: Frittata szpinakowa z szynką parmeńską
II śniadanie: Koktajl sojowo-owsiany z truskawką i rukolą
Obiad: Wołowina po chińsku
Podwieczorek: Rollsy z łososiem
Kolacja: Sałatka z kapusty pekińskiej z jajem
Dzień 3
Śniadanie: Tost z serem, szynką i warzywami
II śniadanie: Smoothie z awokado, pomarańczą i siemieniem
Obiad: Grillowana pierś z mozzarellą i suszonymi pomidorami i dzikim ryżem
Podwieczorek: Malinowo-migdałowy pudding chia
Kolacja: Orientalna zupa z tofu i makaronem ryżowym